Hírolvasó

Szophia Filmklub: A Mahábhárata, India hőseposza

Új Akropolisz - 2015, október 10 - 13:00
A Mahábhárata egy ősi, mitikus háború történetét meséli el. Az Indiában máig népszerű eposz hőseinek kalandjait Peter Brook és Jean-Claude Carriére tolmácsolásában ismerhetjük meg. A 80-as években készült, nemzetközi szereplőgárdával dolgozó nagyszabású színpadi produkció bemutatását nyolc év intenzív kutatása és munkája előzte meg.

tovább

Aquincumról mesélnek a rómaiak – történelmi séta Óbudán

Új Akropolisz - 2015, október 4 - 09:00
Amikor végigmegyünk a Lajos utcán, és a Flórián tér felé baktatunk, vagy száguldunk a buszon, autón, itt-ott ókori maradványok kövei suhannak el a szemünk előtt. Magányosan vagy csoportosan állnak, és a rohanásban némaságba burkolóznak. Pedig volna mit mesélniük… Egy kellemes sétával újra a római úton járhatunk, kellően békésen ahhoz, hogy szóra bírjuk őket.

• Az Árpád-hídi felüljáró alatt megismerkedhetünk a rómaiak pazar fürdőkultúrájával.
• A Bécsi út mellett megtudhatjuk, kik és hogyan küzdöttek az amfitetátrumban.

tovább

Görög misztériumszínház – az átalakulás színháza

Új Akropolisz - 2015, október 3 - 15:00
Képzeljünk el egy színházat, ahonnan az előadás végén más emberként távozunk, mint ahogy érkeztünk. Az élet reménnyel telik meg, ősi és messzi távlatok nyílnak, valami felébred a lélekben.

Ilyen volt a görög misztériumszínház: Aiszkhülosz, Szophoklész és Euripidész drámái tanítottak, megmutatták az Élet rejtett törvényeit, miközben ráébresztettek egy, az ember lényegéhez legközelebb álló, szellemi valóságra. Kevélység, önfeláldozás, bosszú, születés és halál – a néző, aki átélte a sors szövevényes szálait felvonultató tragédiákat, szemlélőből résztvevővé vált, mert a színpadon látott sorstörténet összekapcsolódott benne a saját történetével.

tovább

Titkokat rejtő városfalak – Városnéző séta a régi Pesten

Új Akropolisz - 2015, szeptember 27 - 13:00
Bár sokan naponta járunk-kelünk fővárosunkban, néha jobban ismerjük egy-egy külföldi nagyváros nevezetes helyeit, mint saját otthonunkat. Tudod-e például, hogy:

• Aquincumnak előretolt helyőrsége volt a mai belvárosban?
• Mit találtak Pesten a honfoglaló magyarok?
• A Duna melyik oldalán feküdt Pest a középkorban?
• Hol alussza örök álmát Szent Gellért püspök?
• Hol kötött házasságot Szent Erzsébet magyar királylány?
• Hová vonult vissza hétvégi pihenőre Mátyás király?
• Mennyi ideig tartott Rákóczinak átlovagolnia Pesten?
• Ki volt Budapest vőlegénye?
• Van-e „rózsavonal” Pesten?

tovább

Gellérthegy-takarítás a Tiszta Hegyek Világnapján

Új Akropolisz - 2015, szeptember 27 - 08:00
Önkénteskedj a Gellért-hegyen! Sétánytakarítás, díszkorlátfestés és egyéb környezetszépítő munkák Budapest szívében.

Várjuk iskoláscsoportok, civil szervezetek jelentkezését, családok, baráti társaságok, kerületi lakosok és minden más környezetéért tenni kívánó önkéntes részvételét.

Iskolásoknak az elvégzett közösségi szolgálatot a helyszínen aláírással és pecséttel tudjuk igazolni.

tovább

Kutatók éjszakája: Informatika és a Ji Csing

Új Akropolisz - 2015, szeptember 25 - 17:30

Az előadás első felében röviden körüljárjuk a számítástechnika alapját adó kettes számrendszert, a 0-1 világát, illetve a „döntései” mögött álló formális logika tudományterület igaz-hamis fogalmait és következtetéseit, miközben az életből vett példákon keresztül interaktívan mutatjuk meg annak erősségeit és gyengeségeit.

Az előadás második felében kutatói szemlélettel közelítünk egy több ezer éves kínai bölcseleti könyvhöz, a Ji Csinghez (vagy Ji Kinghez), melynek világképe szintén egy kettősségen alapul: a jin és a jang világán. A kétféle jelleghez tartozó vonalak egy 8 elemből (trigramok), illetve egy 64 elemből (hexagramok) álló "archetípus" rendszert alkotnak, ezzel írják le a természet, a társadalom és az ember belső változásainak törvényeit.

tovább

Az ember mint szimbólum – nyílt nap az Új Akropoliszban

Új Akropolisz - 2015, szeptember 23 - 17:30
Kedves Filozófiakedvelő!

Szeptember harmadik szerdáján könnyed, önismeretről és önmegvalósításról szóló beszélgetésre invitálunk – a szimbólumok segítségével.

tovább

Ha te változol, minden változik (1. modul)

Új Akropolisz - 2015, szeptember 21 - 17:30

Filozófia és önismeret

Hozd ki a legjobbat magadból, fogj össze másokkal és alakítsd a világodat! Ebben segítenek a máig időszerű keleti és nyugati tanítások – olyan bölcsek és hősök példájából merítve, akik az életükkel igazolták saját gondolataik alkalmazhatóságát. Most rajtad a sor, hogy kipróbáld!

tovább

Színes festőszeminárium – egy nap a fény és a színek világában, sok gyakorlattal

Új Akropolisz - 2015, szeptember 20 - 09:00
„A szem a fénynek köszönheti létét. (…) s így képződik a szem a fény hatására a fényért, hogy a belső fény találkozzék a külsővel." (J. W. Goethe)
„A színek szépsége s a bennük lakozó lényeg csak annak nyilatkozik meg, aki szereti őket. A szín mindenkinek megengedi, hogy felhasználja, ám mélyebb titka fátyolát csak akkor veti le, ha odaadóan szeretjük.” (Johannes Itten festő, művészetpedagógus)

tovább

Városi séta filozófusszemmel

Új Akropolisz - 2015, szeptember 20 - 09:00
Nézzünk új szemmel városunkra! Milyen történeteket mesélnek az évszázados épületek és szobrok? Sétánk során néhány kiemelkedő, Győrhöz kapcsolódó személy életútján és szellemi törekvésein keresztül igyekszünk felfedezni, hogy mit taníthat nekünk városunk múltja.   A városnézést vezeti: Nyári Erzsébet – idegenvezető A séta időtartama: kb. 2 óra Találkozó: Győr, Bécsikapu tér, Kisfaludy szobor

„Ha te változol, minden változik” – A 20. Erénynek erejével novella- és esszépályázat eredményhirdetése

Új Akropolisz - 2015, szeptember 19 - 13:00

Az Új Akropolisz Filozófiai Iskola „Erénynek erejével” elnevezésű történet- és esszépályázata idén huszadik alkalommal biztatta arra az amatőr írókat, hogy ragadjanak billentyűzetet, és mutassák be novellában vagy esszében (korábban történetben vagy mesében) az etikai és közösségi értékek szerepét mindennapi életünkben, és inspirálják olvasóikat az igazság, szépség és jóság keresésére.

tovább

Eger Ünnepe

Új Akropolisz - 2015, szeptember 19 - 08:00

Több, mint ötven egri civil szervezet mutatkozik be Eger Ünnepén. Zöld sarok, egészség sarok, színpadi tánc, zenekarok, sportbemutatók – melyek a minden évben újjászületésre kész egri civil életről mesélnek.

Egyesületünk önismereti kvízekkel és beszélgetésekkel lesz jelen.
Megismerjük, hogy mely férfi és női archetípusok munkálkodnak bennünk. Athéné, Aphrodité, Apollón vagy Dionüszosz ereje jellemzőbb rád?

Erénykereket pörgethetsz egy ajándék idézetért és a vállalásért, hogy gyakorolod is aznap a kipörgetett jó tulajdonságot.

tovább

Mobilitási hét – Egészségnap – „gyalogos szerviz”

Új Akropolisz - 2015, szeptember 17 - 08:00

Várunk az Új Akropolisz standjánál.
„Gyalogos szerviz” – személyes tanácsadás az egészségért.
Gyógytea-kóstoló, valamint lélekmozgató bölcsességek.


Gyógynövényismereti különóra osztályoknak igény szerint. Jelentkezni lehet az eger@ujakropolisz.hu mailcímen.

 

 

A Nagy Anya – teremtés és halhatatlanság női módra

Új Akropolisz - 2015, szeptember 16 - 17:00
Gondoskodó, óvó, tápláló, támogató, bölcs – ilyen tulajdonságokkal jellemeznénk egy (a szó legjobb értelmében vett) anyát. Anyák, nevelők, bábák, segítők, gyógyítók meríthetnek az anyai archetípus erényeiből, miközben életre segítik vagy egy új életszakaszba kísérik védenceiket. Előadásunkon megvizsgáljuk néhány anyaistennő alakját: Magna Matert, Kübelét, Íziszt, Hathort, Párvatit, Istárt, Démétért, hogy megismerjük, milyennek látták elődeink az Anyát.

tovább

Mesék szárnyán a Föld körül – Franciaország

Új Akropolisz - 2015, szeptember 13 - 09:00
A Mesék szárnyán a Föld körül gyerekprogram-sorozat célja, hogy megismertesse a gyerekeket távoli népek kultúrájával, meséivel, játékaival, dalaival, táncaival. Miközben a szakképzett pedagógusok vezetésével egy kerettörténet és a tájegységre jellemző mesék és játékok segítségével bejárják a Föld valamely pontját, rácsodálkozhatnak egy másik világra és az abban rejlő értékekre. A sokféleség megismerésével és összekapcsolásával rájöhetnek, hogy az ottani emberek, ha más körülmények között élnek is, mások is a szokásaik, lényegi jellemzőikben nem sokban különböznek tőlünk.

tovább

Létkérdések – Ok és okozat

Új Akropolisz - 2015, szeptember 8 - 17:30


„A szeg miatt az ország elveszett?”

Sokféleképp minősítünk egy-egy eseményt életünkben, és előfordul, hogy nem is tudjuk, mi lesz valójában a következménye. Vágyunk valamire, és néha meglepő formában hozza elénk az élet azt – ha észrevesszük.

tovább

Filo-film – Konfuciusz

Új Akropolisz - 2015, szeptember 1 - 17:30

  • Miként őrizhetjük meg emberi tartásunkat a nehéz élethelyzetekben is?
  • Mihez kezdjünk az idejétmúlt szokásokkal?
  • Hogyan lehet hatékonyan nevelni, tanítani?

A film az i.e. 551-ben született kínai filozófus, Kung-Fu-Ce, más néven Konfuciusz életét mutatja be. Tanított emberségről, jóságról és a hagyományok megújításáról. „Középkori” állapotok idején adta át szilárd elveit uralkodóknak és közvetlen tanítványainak egyaránt.

Filozófiai bevezető kurzusunk hallgatói mellett várunk minden érdeklődőt egy teával és a film utáni beszélgetéssel.

Tartalom átvétel