Hírolvasó

Szophia Filmklub: A Mahábhárata, India hőseposza

Új Akropolisz - 2015, október 10 - 13:00
A Mahábhárata egy ősi, mitikus háború történetét meséli el. Az Indiában máig népszerű eposz hőseinek kalandjait Peter Brook és Jean-Claude Carriére tolmácsolásában ismerhetjük meg. A 80-as években készült, nemzetközi szereplőgárdával dolgozó nagyszabású színpadi produkció bemutatását nyolc év intenzív kutatása és munkája előzte meg.

tovább

Aquincumról mesélnek a rómaiak – történelmi séta Óbudán

Új Akropolisz - 2015, október 4 - 09:00
Amikor végigmegyünk a Lajos utcán, és a Flórián tér felé baktatunk, vagy száguldunk a buszon, autón, itt-ott ókori maradványok kövei suhannak el a szemünk előtt. Magányosan vagy csoportosan állnak, és a rohanásban némaságba burkolóznak. Pedig volna mit mesélniük… Egy kellemes sétával újra a római úton járhatunk, kellően békésen ahhoz, hogy szóra bírjuk őket.

• Az Árpád-hídi felüljáró alatt megismerkedhetünk a rómaiak pazar fürdőkultúrájával.
• A Bécsi út mellett megtudhatjuk, kik és hogyan küzdöttek az amfitetátrumban.
• A Római strand mellett, az Aquincumi Múzeum területén pedig a mindennapi élet emlékein túl az istenekkel és a túlvilággal való kapcsolatukról is képet nyerhetünk.
• A műszaki érdeklődésűek sem jönnek hiába, hiszen a fűtés, a vízvezetékek, az utak építése nem szokványos technikai hozzáértést igényelt.

tovább

Görög misztériumszínház – az átalakulás színháza

Új Akropolisz - 2015, október 3 - 15:00
Képzeljünk el egy színházat, ahonnan az előadás végén más emberként távozunk, mint ahogy érkeztünk. Az élet reménnyel telik meg, ősi és messzi távlatok nyílnak, valami felébred a lélekben.

Ilyen volt a görög misztériumszínház: Aiszkhülosz, Szophoklész és Euripidész drámái tanítottak, megmutatták az Élet rejtett törvényeit, miközben ráébresztettek egy, az ember lényegéhez legközelebb álló, szellemi valóságra. Kevélység, önfeláldozás, bosszú, születés és halál – a néző, aki átélte a sors szövevényes szálait felvonultató tragédiákat, szemlélőből résztvevővé vált, mert a színpadon látott sorstörténet összekapcsolódott benne a saját történetével.

tovább

Titkokat rejtő városfalak – Városnéző séta a régi Pesten

Új Akropolisz - 2015, szeptember 27 - 13:00
Bár sokan naponta járunk-kelünk fővárosunkban, néha jobban ismerjük egy-egy külföldi nagyváros nevezetes helyeit, mint saját otthonunkat. Tudod-e például, hogy:

• Aquincumnak előretolt helyőrsége volt a mai belvárosban?
• Mit találtak Pesten a honfoglaló magyarok?
• A Duna melyik oldalán feküdt Pest a középkorban?
• Hol alussza örök álmát Szent Gellért püspök?
• Hol kötött házasságot Szent Erzsébet magyar királylány?
• Hová vonult vissza hétvégi pihenőre Mátyás király?
• Mennyi ideig tartott Rákóczinak átlovagolnia Pesten?
• Ki volt Budapest vőlegénye?
• Van-e „rózsavonal” Pesten?

tovább

Gellérthegy-takarítás a Tiszta Hegyek Világnapján

Új Akropolisz - 2015, szeptember 27 - 08:00
Önkénteskedj a Gellért-hegyen! Sétánytakarítás, díszkorlátfestés és egyéb környezetszépítő munkák Budapest szívében.

Várjuk iskoláscsoportok, civil szervezetek jelentkezését, családok, baráti társaságok, kerületi lakosok és minden más környezetéért tenni kívánó önkéntes részvételét.

Iskolásoknak az elvégzett közösségi szolgálatot a helyszínen aláírással és pecséttel tudjuk igazolni.

tovább

Az ember mint szimbólum – nyílt nap az Új Akropoliszban

Új Akropolisz - 2015, szeptember 23 - 17:30
Kedves Filozófiakedvelő!

Szeptember harmadik szerdáján könnyed, önismeretről és önmegvalósításról szóló beszélgetésre invitálunk – a szimbólumok segítségével.

tovább

Színes festőszeminárium – egy nap a fény és a színek világában, sok gyakorlattal

Új Akropolisz - 2015, szeptember 20 - 09:00
„A szem a fénynek köszönheti létét. (…) s így képződik a szem a fény hatására a fényért, hogy a belső fény találkozzék a külsővel." (J. W. Goethe)
„A színek szépsége s a bennük lakozó lényeg csak annak nyilatkozik meg, aki szereti őket. A szín mindenkinek megengedi, hogy felhasználja, ám mélyebb titka fátyolát csak akkor veti le, ha odaadóan szeretjük.” (Johannes Itten festő, művészetpedagógus)

tovább

„Ha te változol, minden változik” – A 20. Erénynek erejével novella- és esszépályázat eredményhirdetése

Új Akropolisz - 2015, szeptember 19 - 13:00

Az Új Akropolisz Filozófiai Iskola „Erénynek erejével” elnevezésű történet- és esszépályázata idén huszadik alkalommal biztatta arra az amatőr írókat, hogy ragadjanak billentyűzetet, és mutassák be novellában vagy esszében (korábban történetben vagy mesében) az etikai és közösségi értékek szerepét mindennapi életünkben, és inspirálják olvasóikat az igazság, szépség és jóság keresésére.

tovább

A Nagy Anya – teremtés és halhatatlanság női módra

Új Akropolisz - 2015, szeptember 16 - 17:00
Gondoskodó, óvó, tápláló, támogató, bölcs – ilyen tulajdonságokkal jellemeznénk egy (a szó legjobb értelmében vett) anyát. Anyák, nevelők, bábák, segítők, gyógyítók meríthetnek az anyai archetípus erényeiből, miközben életre segítik vagy egy új életszakaszba kísérik védenceiket. Előadásunkon megvizsgáljuk néhány anyaistennő alakját: Magna Matert, Kübelét, Íziszt, Hathort, Párvatit, Istárt, Démétért, hogy megismerjük, milyennek látták elődeink az Anyát.

tovább

Mesék szárnyán a Föld körül – Franciaország

Új Akropolisz - 2015, szeptember 13 - 09:00
A Mesék szárnyán a Föld körül gyerekprogram-sorozat célja, hogy megismertesse a gyerekeket távoli népek kultúrájával, meséivel, játékaival, dalaival, táncaival. Miközben a szakképzett pedagógusok vezetésével egy kerettörténet és a tájegységre jellemző mesék és játékok segítségével bejárják a Föld valamely pontját, rácsodálkozhatnak egy másik világra és az abban rejlő értékekre. A sokféleség megismerésével és összekapcsolásával rájöhetnek, hogy az ottani emberek, ha más körülmények között élnek is, mások is a szokásaik, lényegi jellemzőikben nem sokban különböznek tőlünk.

tovább

Milyen istenek / istennők rejlenek benned?

Új Akropolisz - 2015, augusztus 24 - 11:00

Ki vagyok? Milyen vagyok? Mi jó nekem? A női erő sokféle formát ölthet: tanít, nevel, éltet, ápol, szeret. A férfi ereje is sokféle lehet: akaraterő, humorérzék vagy felfedező, harcos, királyi erő. Tudni szeretnéd, hogy megannyi arcod közül melyek jellemzőbbek rád, és melyeket kell ébresztened? A női és a férfi lét boldogabb megéléséhez, titkainak kifürkészéséhez ókori mítoszok forrásaiból merítünk. Önismereti tesztünk és gyakorlatok segíthetnek közelebb jutni valódi önmagunkhoz és a többiekhez.

 

Lélektérkép – a szimbólumok világa a Szigeten

Új Akropolisz - 2015, augusztus 14 - 17:55
Ha megállsz a Sziget forgatagában, hogy a szimbólumok időtlen világába lépj, a saját életedhez kaphatsz kulcsokat. A legfőbb kulcs benned van, és a szimbólumok segítenek rátalálni. Nézz új szemmel lelki-mentális helyzeteidre, fedezd fel bennük a fejlődési lehetőséget, hogy jobban érthesd, és jobban szerethesd a világot – és benne önmagad.

Kulcs és kapu: Magad légy a változás!
Kard és toll: Válj önmagad urává!
Labirintus és fáklya: Ismerd meg önmagad!

tovább

Tartalom átvétel