Új Akropolisz

Tartalom átvétel
Frissült: 19 másodperc

Az eladott álom - Hősképző meseház

2015, március 14 - 12:55
Mesehallgatás nyomán a képzeletünk csodás tájakat és a hős küzdelmes útját vetíti elénk. Célunk, hogy a gyerekek ne csak csendben szemléljék, hanem a hősök szerepébe bújva „belülről” éljék át a meséket. Mindezt tarkítva játékkal, mozgással, énekkel és kézműves foglalkozással. Március 14-én Az eladott álom című mesés játszóházba várjuk azokat 6-10 éves gyerekeket, akik szívesen vágnak bele ebbe a kalandba. Időtartam: 10:00 – kb. 12:00 A foglalkozásra kérjük e-mailben jelentkezzenek a szfvar@ujakropolisz.hu e-mailcímen! A foglalkozást vezeti: Bartkó Ildikó

Létkérdésekről a Grundon

2015, március 10 - 19:11
Előadás és beszélgetés sorsról és szabadságról

– Sorsunkat tetteink alakítják – de mi határozza meg a tetteinket? Van-e szabad döntési lehetőségünk vagy minden eleve elrendelt? A „szándék a fontos”, vagy a tett és az eredmény?
– „A jellem fölött nincs hatalma a sorsnak.” (Seneca) Milyen gondolatok érdemesek arra, hogy életelvül válasszuk őket? A saját világunk milyen elveken nyugszik?
– „Mennyit tanultál, mennyit szerettél?” – avagy mi számít majd igazán, ha visszatekintünk az életünkre?

Ha te változol, minden változik

2015, március 10 - 19:00

Gyakorlati filozófiakurzus

tovább

Zenébe rejtett üzenet

2015, március 7 - 18:00
A zenei előadásmód ismérvei

Mottó:
„Művészi szempontból az lebegjen szemünk előtt, hogy a teljes technikai készség csak eszköz arra, hogy a lélek megszólalhasson…”
(Dohnányi Ernő főigazgatói székfoglalója)

A zenei előadók feladata – melyet ők szolgálatnak hívnak –, hogy a szerzők zenébe rejtett üzeneteit a bennünk ébredő gondolatok és érzelmek révén eljuttassák a hallgatókhoz. Kérdés, hogy a közvetítő ebből az üzenetből mennyit tud átadni, tudja-e, hogy miért és hogyan kell eljátszania a darabot, a vevő pedig mit tud felfogni a hozzá eljutó muzsikából.

tovább

Időgazdálkodás szeminárium - Vállalj felelősséget az idődért!

2015, március 7 - 15:06
Viszonyulásunk az időhöz tanult folyamat eredménye, eszerint a szokásunk szerint éljük hétköznapi életünket. Tudatos döntéseink kiemelnek erről a szintről és másik nézőpontot, valamint önismeretet adva győzelmekhez juttathatnak minket. Az időgazdálkodás időnk beosztásán túl magában foglalja céljaink meghatározását és a cél eléréséhez szükséges folyamat kidolgozását is. Annyi időt töltünk a céljainkkal, amennyire azok fontosak nekünk? Halogatjuk feladataink elvégzését? A szemináriumon beszélünk az idő értékéről, áttekintjük az időpespektívákat, a döntés fontosságát, a célok tulajdonságait. Az időgazdálkodás egy móds

tovább

A nemzetközi nőnap alkalmából: Mi kell a nőnek?

2015, március 6 - 18:00

Létezik az eszményi nő vagy legalább a Nő eszménye? És hol lehet vele találkozni? Egyáltalán ki az a NŐ?

Előadás és beszélgetés a női lét lehetőségeiről, nehézségeiről a görög istennők szimbólumain keresztül, hogy jobban megérthessük lelkünk eddig talán ismeretlen zugait, és kicsivel több fényt csalogassunk a világba.

Kinek ajánljuk?

Nőknek, akik szeretnék jobban megérteni magukat.
Nőknek, akik nem érik be a magazinok igazságaival.
Nőknek, akik nem félnek változni.
És nem utolsósorban Férfiaknak, akik sosem adják fel a reményt, hogy megértsék a rejtélyes jelenséget, amit úgy neveznek: a Nő.

Másként forog az agyad?

2015, március 5 - 18:30

Kattanj rá a filozófiára!

Hozd ki a legjobbat magadból, fogj össze másokkal és alakítsd a világodat! Ebben segítenek a máig időszerű keleti és nyugati tanítások – olyan bölcsek és hősök példájából merítve, akik az életükkel igazolták saját gondolataik alkalmazhatóságát. Most rajtad a sor, hogy kipróbáld!

tovább

Gyógynövények gyógyhatásai I. - Családi patikánk ésszerű és biztonságos megteremtése

2015, március 1 - 17:00

  • Milyen gyógynövények legyenek otthon?
  • Hogyan használjuk fel őket?
  • Milyen jótékony és milyen mellékhatások várhatók?
  • Mely gyógynövények és hogyan befolyásolják gyógyszereink hatását?

A kb. másfél órás alkalom egy szeminárium-sorozat bevezető előadása.

Gyógynövényes teakóstoló és vásár.

Előadó: Rigó István tanuló természetgyógyász, gyógynövény-őstermelő

tovább

Tanuljunk tanulni! - szeminárium - tanulásmódszertan felsőfokon

0 másodperc
Bár a tanulás születésünk pillanatától utolsó percünkig szerves része életünknek, mégsem fordítunk rá elég figyelmet, hogy valóban megtanuljunk jól és hatékonyan tanulni. Szemináriumunkkal ehhez kívánunk segítséget adni. 
Megismerkedünk a tanulótípusokkal, a könyvből való tanulás egyik ismert technikájával, az ún. PQRT módszerrel, amelyet egyetemistáknak fejlesztettek ki. Foglalkozunk a hatékony tanulást befolyásoló tényezőkkel, mint a motiváció, a figyelem és emlékezet működése, és az időbeosztás technikájával is. Mindezen ismereteket, ha sikerül átültetni a gyakorlatba, sokkal könnyebben leszünk képesek új ismereteket elsajátítani.  

tovább

Mit hoz a Kecske éve?

0 másodperc
A kínai asztrológia szerint 2015. február 4-én lépünk a 60 éves ciklus 32. évébe, a Yin Fa Kecske időszakába.
– De miért pont Kecske, mit szimbolizál ez az állat?
– És hogyan hat egymásra a Yin Fa és a Kecske? Harmonikus vagy diszharmonikus a kapcsolatuk?
– Valóban fordulópont lehet ez az év?
– Hogyan használhatom ki ezt az időszakot? Mire figyeljek?

tovább

Szophia Filmklub: A Mahábhárata, India hőseposza

2 óra 52 perc
A Mahábhárata egy ősi, mitikus háború történetét meséli el. Az Indiában máig népszerű eposz hőseinek kalandjait Peter Brook és Jean-Claude Carriére tolmácsolásában ismerhetjük meg. A 80-as években készült, nemzetközi szereplőgárdával dolgozó nagyszabású színpadi produkció bemutatását nyolc év kutatása és intenzív munkája előzte meg.

tovább

A szépség szerelmesei: Héphaisztosz és Aphrodité

6 óra 21 perc
Vajon hogyan viszonyul Héphaisztosz, a „szépség szerelmese” a „szerelmes szépséghez”, Aphroditéhoz? A női és férfierőket bemutató szeminárium-sorozatunkon filmjelenetek, gyakorlatok és a való életből ellesett példák segíthetnek a résztvevőknek a legnagyobb kaland, a férfinak a nő, a nőnek a férfi megismerésében. A 2015. február 28-i első alkalmon az Aphrodité és Héphaisztosz szimbolizálta erőkkel és képességekkel ismerkedünk meg részletesebben.

tovább