Új Akropolisz

Tartalom átvétel
Frissült: 18 perc 35 másodperc

Ha te változol, minden változik (1. modul)

2015, február 18 - 18:30

Filozófia és önismeret

Hozd ki a legjobbat magadból, fogj össze másokkal és alakítsd a világodat! Ebben segítenek a máig időszerű keleti és nyugati tanítások – olyan bölcsek és hősök példájából merítve, akik az életükkel igazolták saját gondolataik alkalmazhatóságát. Most rajtad a sor, hogy kipróbáld!

tovább

Másként forog az agyad? (1. modul)

2015, február 18 - 18:30

Kattanj rá a filozófiára!

Hozd ki a legjobbat magadból, fogj össze másokkal és alakítsd a világodat! Ebben segítenek a máig időszerű keleti és nyugati tanítások – olyan bölcsek és hősök példájából merítve, akik az életükkel igazolták saját gondolataik alkalmazhatóságát. Most rajtad a sor, hogy kipróbáld!

tovább

A szellem és a gondolat szabadsága – filozófiai kávéház

2015, február 15 - 18:00
Filozófiai kávéházunk februári témájával A szellem és a gondolat szabadságának napja rendezvénysorozathoz kapcsolódunk. A szellem szabadságának és a lelkiismereti szabadságnak szentelt alkalmon először Szókratész védőbeszédét olvassa fel Barbély Gábor színész, majd Giordano Bruno, 16. századi filozófus, költő, tudós és misztikus életével, jellemével ismerkedhetünk meg.

tovább

Polgári természetőr szolgálat – február

2015, február 15 - 09:00
2015 februárjában Polgári Természetőr Csoportunk ismét természetvédelmi munkát végez a Szénások Fokozottan Védett Természetvédelmi Területen. Várunk mindenkit, aki szereti a természetet, szívesen tölt néhány hétvégi órát hasznos munkával, jó társaságban, és egyetért velünk abban, hogy nincs rossz időjárás, csak alkalmatlan öltözet.

Várható munkák:
- Természetvédelmi erdőgondozás
- Ösvénytakarítás
- Madárodúk ellenőrzése, felkészítése a költési szezonra
- Természetvédelmi járőrözés
…és ami menet közben jön!

tovább

Létkérdések egy tea mellett – nyílt nap az Új Akropoliszban

2015, február 14 - 21:41
Kedves Filozófiakedvelő!

Bálint-nap délutánján egy könnyed beszélgetésre, teázásra invitálunk sorsról, szabad akaratról, életelvekről.

A délután programja:

16.00 órától
„A jellem fölött nincs hatalma a sorsnak.” – kerekasztal-beszélgetés életelvekről, hogy önmagunkhoz is egy lépéssel közelebb lépjünk.
- Sorsunkat tetteink alakítják – de mi határozza meg a tetteinket? Van-e szabad döntési lehetőségünk, vagy minden eleve elrendelt? A „szándék a fontos”, vagy a tett és az eredmény?
- Milyen gondolatok érdemesek arra, hogy életelvül válasszuk őket? A saját világunk milyen elveken nyugszik?
Szeretettel várunk egy közös kerekasztal-beszélgetésre!

tovább

Szophia Filmklub – Puszta formalitás

2015, február 7 - 16:00
Csapzott, zavart férfi rohan a zuhogó esőben, míg végül a rátaláló rend őrei egy állomásra kisérik. Kisvártatva megérkezik a felügyelő, aki mindössze néhány egyszerű kérdésre kíváncsi: Ki ő és mi elől menekül? Mindez puszta formalitás, hogy utána továbbmehessen. Hamarosan azonban kiderül, hogy a kérdésekre a válasz nem is annyira kézenfekvő.

tovább

A varázsló három öve - Hősképző meseház

2015, február 7 - 12:59

Mesehallgatás nyomán a képzeletünk csodás tájakat és a hős küzdelmes útját vetíti elénk. Célunk, hogy a gyerekek ne csak csendben szemléljék, hanem a hősök szerepébe bújva „belülről” éljék át a meséket. Mindezt tarkítva játékkal, mozgással, énekkel és kézműves foglalkozással.

Február 7-én A varázsló három öve című mesés játszóházba várjuk azokat 6-10 éves gyerekeket, akik szívesen vágnak bele ebbe a kalandba.

Időtartam: 10:00 – kb. 12:00

A foglalkozásra kérjük e-mailben jelentkezzenek a szfvar@ujakropolisz.hu e-mailcímen!

A foglalkozást vezeti: Bartkó Ildikó

FILO-Filmklub: Egy makulátlan elme örök ragyogása (2004)

2015, február 4 - 18:00
Létezik-e szerelem első látásra?

Létezik-e örök szerelem? 

Egy film, amely nem rejti véka alá egy kapcsolat nehézségeit és fájdalmait, de azt is feltárja, hogy milyen mélyen gyökerezik bennünk az a csodálatos érzelem, amely a platonikus és neoplatonikus filozófia szerint az egész világot mozgásban tartja.

Mi lenne, ha létezne egy olyan „egészségügyi” szolgáltatás, mely kitörölné a fájdalmas és így nem kívánatos emlékeinket? Ezt mutatja be egy szerelmespár történetén keresztül az Egy makulátlan elme örök ragyogása című film. Joel (Jim Carrey) és Clementine (Kate Winslet) egymásba szeretnek. De sok a furcsaság, ami arra utal, hogy talán nem most találkoztak először…

tovább

Add elő magad! - Prezentációs szeminárium fiataloknak

2015, január 31 - 17:40
Bár a fiatalok kapcsolattartásában az elektronikus eszközök nagy hangsúlyt kapnak, a szóbeli kommunikáció sem veszíti el fontosságát. Szóban kell meggyőzni tanárainkat az államvizsgán, szóban mondjuk el barátainknak vagy az ügyintézőnek mit szeretnénk, és munkahelyünkön is beszéd révén kommunikálunk a legtöbbet. A hatékony és szépen felépített beszéd, kiegészítve a modern eszközök nyújtotta támogatással, a művelt ember számára ma is fontos képesség.

tovább

Tollas Kígyó - az erkölcs Mexikóban

2015, január 30 - 18:00
A prekolumbiánus kultúrákban az ember a kapocs ég és föld között. Ő felel a földi világ rendjéért. Fenn kell tartania a Központ szimbolikus értelmét, azaz tudnia kell összehangolni az ellentéteket.

A Tollas Kígyó az öntudatra ébredő ember mítosza.

Szophia Filmlkub - Baran

2015, január 30 - 18:00

 

Egy teheráni építkezésen kemény fizikai munkát végeznek irániak és afgánok. Egy baleset miatt az egyik afgán menekült gyermekét kényszerül az építkezésre küldeni, hogy legyen, aki eltartsa a családot. A láthatóan gyenge testalkatú fiú azonban furcsán viselkedik, ezért áthelyezik a konyhába, ahol egy csapásra megtalálja helyét… Vajon mi a titka, és munkája nyomán hogyan változik meg környezete?

tovább

Hogyan utánozza az élet a matematikát - előadás szemléltető gyakorlatokkal

0 másodperc
Hogyan érdemes viszonyulni a matematikához, hogy az izgalmas és élettel teli legyen?
A matematika néhány hétköznapi megjelenési formája: - geometria: a formai szépség „tudománya” - zene: a hallható igazság, avagy harmónia és diszharmónia
Előadó: Havasi Ferenc

Rekviem a férfiakért és a nőkért III. - filozófiai kávéház

2015, január 25 - 22:12
- Én és énke – Karinthy Frigyes novellája (előadja: Barbély Gábor) - Bennünk élő istenek és istennők – önismereti teszt és beszélgetés - Hogyan váljunk ember-lámpássá? A januári kávéház témája ismét rólunk férfiakról és nőkről szól. Mert mondhatjuk ugyan, hogy mind Emberek vagyunk, a szó legnemesebb értelmében, de különböző eszközöket kaptunk a sorstól, hogy az emberségünket a lehető legtökéletesebben megéljük.

tovább

Szophia Filmklub: A Mahábharata, India hőseposza

2015, január 25 - 14:00
A Mahábhárata egy ősi, mitikus háború történetét meséli el. Az Indiában máig népszerű eposz hőseinek kalandjait Peter Brook és Jean-Claude Carriére tolmácsolásában ismerhetjük meg. A 80-as években készült, nemzetközi szereplőgárdával dolgozó nagyszabású színpadi produkció bemutatását nyolc év kutatása és intenzív munkája előzte meg.

tovább

Öt kapunk a világra: Fincsi! – Kalandozások Zamatbirodalomban

2015, január 25 - 10:00
2015. január 25-i kalandunkon a Zamatbirodalom újonnan kinevezett királyi főszakácsa kér segítséget az Új Akropolisz Varázskörébe ellátogató gyerekektől. A rátelepedő téli nátha ugyanis elvette kiváló ízlelőképességét, ezért nem tudja teljesíteni a szeszélyes és igen válogatós Nyalánka királykisasszony különleges kívánságait.

tovább

FILO-Filmklub: Gran Torino

2015, január 24 - 17:00
Walt Kowalski, az egykori koreai veterán és nyugdíjas autószerelő felesége halála után egyedül él. A régi szomszédok is kihaltak vagy elköltöztek, a helyükre délkelet-ázsiai bevándorlók jöttek. Kowalski rossz szemmel nézi őket, nem rejti véka alá a velük kapcsolatos ellenérzését. Mindez csak fokozódik, amikor egyik éjjel a szomszéd fiú el akarja lopni a féri féltve őrzött autóját, a gyönyörű 1972-es Gran Torinót…
„Természetüket tekintve az emberek közel állnak egymáshoz, csak szokásaik miatt kerülnek egymástól távol.”  Konfuciusz   „A gyűlöletet nem a gyűlölet győzi le, hanem a szeretet. Ez örök törvény.” Buddha
Vetítési idő: 116 perc

tovább