Új Akropolisz

Tartalom átvétel
Frissült: 21 perc 38 másodperc

Aquincumról mesélnek a rómaiak – történelmi séta Óbudán

2017, május 28 - 09:00
Amikor végigmegyünk a Lajos utcán, és a Flórián tér felé baktatunk, vagy száguldunk a buszon, autón, itt-ott ókori maradványok kövei suhannak el a szemünk előtt. Magányosan vagy csoportosan állnak, és a rohanásban némaságba burkolóznak. Pedig volna mit mesélniük… Egy kellemes sétával újra a római úton járhatunk, kellően békésen ahhoz, hogy szóra bírjuk őket.

• Az Árpád-hídi felüljáró alatt megismerkedhetünk a rómaiak pazar fürdőkultúrájával.
• A Bécsi út mellett megtudhatjuk, kik és hogyan küzdöttek az amfiteátrumban.

tovább

Föld Napja a Gellért-hegyen

2017, április 23 - 08:00
A legnagyobb filozófusok nemcsak szellemi magaslatokra törtek, hanem a tettek mezejére is léptek. Április 23–án viszont csak Gellért püspök szobráig kell felmásznod, hogy velünk ünnepeld a Föld napját szemétszedéssel és a díszkorlátok újrafestésével.

Ragadj ecsetet vagy szemeteszsákot és ragadd meg a lehetőséget, hogy megszépítsd egy kicsit a várost, ahol élsz. És ha úgy érzed, egyedül csak keveset tudsz tenni – hozd el a barátaidat is!

tovább

Mesedélután - Világszép Nádszálkisasszony

2017, április 22 - 15:00
Komplex mesés program óvodáskorú gyerekeknek „- Megállj csak, fiam - mondja az öregasszony -, nem találod azt meg az apja házában. El vagyon az rejtve egy nádszálban. Hallottad-e hírét a Fekete-tengernek? Fekete-tengernek a hetvenhetedik szigetjében vagyon három nádszál, a középsőben van a világszép királykisasszony, a két szélsőben a két szobalánya. De ezen a szigeten olyan nagy sötétség van, hogy a kardodat felakaszthatod rája. Aztán ha odatalálsz is, egy vén boszorkány őrzi a három nádszálat, s jobban vigyáz rájuk, mint a két szeme világára, mert csak addig ég az élete gyertyája, amíg valaki ezt a három nádszálat le nem vágja.
Hiszen a királyfinak sem kellett egyéb, felnyergelte legjobbik lovát, s indult még aznap, hogy felkeresse a világszép Nádszál kisasszonyt."

tovább

Játékvarrás egy mosolyért

2017, április 1 - 13:00
Zoknimajom-varrás jótékony célra

Április első szombatján a Tűzoltó utcai Gyermekklinika kis betegeinek varrunk vidám, színes állatfigurákat új, csíkos zoknikból. A tarkabarka textiljátékok azoknak a gyerekeknek az ajándékcsomagjaiba kerülnek majd, akik 2017-ben épp a kórházban kénytelenek ünnepelni a születésnapjukat.
Az Új Akropolisz Filozófiai Iskola önkénteseinek szociális csoportja szeretettel vár minden csatlakozni vágyót életkortól, kézügyességtől függetlenül.

Mit hozz magaddal?
Minden eszközt, alapanyagot adunk, de ha a kedvenc varrókészleteddel, ollóddal szeretsz dolgozni, hozd magaddal nyugodtan.

Kell-e előre jelentkezni?

tovább

Café Szókratész: A megújulásról – ideje váltani!

2017, március 25 - 16:00

Olykor mindenki elfárad. Belefásul. Leereszt. Elveszti a fonalat.
Amikor a hétköznapok mókuskerékké válnak, a jó szokások rutinná kopnak, amikor minden untat már kicsit, és a legjobb baráttal is csak felszínes jópofizásra futja; amikor kéne egy kis kraft, de sehogy sem jön az ihlet; ha már nem látjuk a célt, a kudarcok súlya viszont teherként nehezedik vállunkra... 
...akkor ideje váltani – de hogyan?

Mitől törhet felszínre a frissesség, az életerő, a kreativitás, a jókedv és a nyitottság, amit érzünk ugyan magunkban, de épp nem találjuk hozzá az utat? Egy új frizura, egy jó buli, egy új hobbi vagy egy külföldi munka lendíthet egyet az ügyön, de az igazi megújulásnak belülről kell indulnia.

tovább

Mesedélelőtt – Nap, Hold, Csillag megszabadítása

2017, március 25 - 09:30
Komplex mesés program óvodáskorú gyerekeknek "Mit tehetett a három bojtárlegény, elköszönt, s megindult nagy búsan kifelé a palotából. Az útjuk a trágyadomb mellett vitt. A trágyadombon egy pókos lábú, göthös csikó heverészett. Olyan szomorú sovány volt, hogy minden csigolyája külön-külön látszott. Mikor Illés arra ment, a csikó nyöszörögve megszólalt: - Adj egy villa szénát!..."

tovább

Görög istenek és mitikus szörnyek nyomában a 8. kerületben

2017, március 19 - 14:00
A főváros utcáin sétálva lépten-nyomon megakadhat a tekintetünk egy-egy mitológiai alakon. Griffek és oroszlánok vigyázzák lépteinket, egy ház ormáról Athéné tekint le ránk bagolyszemével, vagy kígyós botjával Hermész mutatja a helyes utat. Itt az Igazságos Kormányzás allegóriája, amott Pannonia istennő ül fenségesen a Művészet, a Tudomány és a Történelem megszemélyesített alakjai körében. Egyszer csak egy sárkány fúj ránk mérgesen egy templom homlokzatáról. Vajon mi őriz?

Milyen értékeket hirdetnek a régi nemesi családok címerei? Mit keresnek az ókori görög és a régi magyar mitológia hősei a budapesti bérházak és paloták falfrontján, közterein, és mit üzennek nekünk, 21. századi városlakóknak?

tovább

Ha te változol, minden változik (1. modul)

2017, február 28 - 17:30

Évezredek filozófiája a mindennapokban - kurzus gyakorlatokkal

Ezen a kurzuson a klasszikus tanításokból merítünk, az ősi bölcsességek önismereti iránymutatásaival ismerkedünk meg.

Hogyan segíthet minket hozzá, egy boldogabb és teljesebb élethez a 21. században Buddha, a Csend Hangja vagy az egyiptomi bölcsesség?

Ha vannak kérdéseid önmagaddal és az élettel kapcsolatban,
ha szeretnél tenni valamit, hogy jobbá tedd a világot és benne önmagadat, gyere el kurzusunkra és fedezd fel saját magad az ősi bölcseletek időtlenségét!

Kurzus információk:

Az 1. modul időtartama: 6 alkalom, február 28-tól minden kedden 18:30-tól.

Jelentkezés: a kurzuson személyesen, vagy e-mailben: szeged@ujakropolisz.hu

Ha Te változol, minden változik

2017, február 28 - 17:30
Kurzus gyakorlatokkal

„A filozófia gyógyszer, nem sütemény.”
Seneca

Ez a kurzus összekapcsolja a Kelet és a Nyugat legkiemelkedőbb filozófusainak nézeteit, azokét, akik maradandó nyomokat hagytak az emberi élet országútján. Gondolataik évezredek óta inspirálják azokat, akik kutatják a válaszokat az emberi lét nagy kérdéseire, és megoldásokat keresnek az egyéni és közösségi élet kihívásaira.

tovább

Évezredek filozófiája a mindennapokban - 2. alkalom

2017, február 27 - 17:30
Kurzus gyakorlatokkal

„A filozófia gyógyszer, nem sütemény.”
Seneca

Ez a kurzus összekapcsolja a Kelet és a Nyugat legkiemelkedőbb filozófusainak nézeteit, azokét, akik maradandó nyomokat hagytak az emberi élet országútján. Gondolataik évezredek óta inspirálják azokat, akik kutatják a válaszokat az emberi lét nagy kérdéseire, és megoldásokat keresnek az egyéni és közösségi élet kihívásaira.

tovább

Mandalák - Visszatérés a teljességhez (előadás gyakorlatokkal)

2017, február 25 - 21:39

A tibeti mandalák színes, szimbólumokban bővelkedő világába kalauzoljuk el az érdeklődőket. A mandala a teljesség szimbóluma, ami segít újra teljessé válni, megvalósítani a bennünk eredendően meglévő, csak széttöredezett egységet. Szimbólumainak megismerésével mintha gondolataink és érzelmeink dzsungelében egy térképet kapnánk a kezünkbe, ami eligazít ezek útvesztőjében és segít lecsendesíteni őket, illetve kiemelkedni belőlük. Célunk a saját központunkba való eljutás, az önmagunkra találás. A mandala segítségével ezt az utat követjük végig - gyakorlatokkal fűszerezve.

Előadó: Doba Éva
Időtartam: 10:00 - 12:00

tovább

Mesedélután – Jégország királya

2017, február 25 - 15:00
Komplex mesés program óvodáskorú gyerekeknek   "Hajnal felé a Nap a sötét oldaláról a világosra fordult, s felszedelőzködött, hogy induljon el világjáró útjára. De mikor éppen indulóban volt, elejébe állott [János, s köszönté illendőséggel: - Adjon Isten jó reggelt, áldott Napom!

tovább

ÉRTELEM és INTUÍCIÓ – Fedezd fel és használd egyszerre a jobb és a bal agyféltekéd erőit!

2017, február 25 - 13:00

Köszönjük a jelentkezéseket - a férőhelyek száma elfogyott! 

tovább