Új Akropolisz

Tartalom átvétel
Frissült: 52 perc 11 másodperc

Titkokat rejtő városfalak – Városnéző séta a régi Pesten

2015, május 17 - 10:00
Bár sokan naponta járunk-kelünk fővárosunkban, néha jobban ismerjük egy-egy külföldi nagyváros nevezetes helyeit, mint saját otthonunkat. Tudod-e például, hogy:

• Aquincumnak előretolt helyőrsége volt a mai belvárosban?
• Mit találtak Pesten a honfoglaló magyarok?
• A Duna melyik oldalán feküdt Pest a középkorban?
• Hol alussza örök álmát Szent Gellért püspök?
• Hol kötött házasságot Szent Erzsébet magyar királylány?
• Hová vonult vissza hétvégi pihenőre Mátyás király?
• Mennyi ideig tartott Rákóczinak átlovagolnia Pesten?
• Ki volt Budapest vőlegénye?

tovább

Az akupunktúra és a Tao

2015, május 9 - 18:30
A mai, modern világ válságban van. Az ebben a világban élő embereknek egyre nehezebb testi, lelki és szellemi szinten is egészségesnek maradnia.

Soha nem volt ennyi lelki beteg a civilizáltnak nevezett országokban, mint ma. Az emberek jelentős része a világhoz hasonlóan válságban van, mert nem talál célt és nem találja élete értelmét, egyszóval nem találja az Utat.

A kínai képírásban a válságot két írásjegy összetétele fejezi ki, az egyik a veszély, a másik a lehetőség. A veszély írásjegyének másik jelentése a halál, a lehetőségé pedig az újjászületés.

A tao és a taoista törvényeken alapuló akupunktúra tanulmányozása lehetőséget ad számunkra, hogy megértsük az Igazság egyik arculatát, ami egyben egyéni lehetőség is az újjászületésre, lelki megújulásra, a testi, lelki és szellemi gyógyulásra.

tovább

A lélek nyelve: a költészet

2015, április 25 - 14:00
Félnapos kurzusunk célja, hogy saját magunkban is megtapasztaljuk a művészet átalakító erejét, képzeletgyakorlatokon és ritmusgyakorlatokon keresztül találkozzunk a szépséggel és a harmóniával, és az idézett versek segítségével kicsit magasabb szintre emeljük az érzelmeinket és gondolatainkat. Kérjük, hogy hozz magaddal egy számodra kedves verset!

tovább

Labirintus: út vagy útvesztő?

2015, április 23 - 18:30

Előadás és beszélgetés

„Fa vagyok, a lábam sárban áll,
ezer álmom vétkes kört csinál
s lelkemben úgy eltéved a fény,
mint egy labirintus ösvenyén...”

(Babits Mihály: Őszinteség – részlet)

tovább

Szenet: egyiptomi önismereti játék

2015, április 21 - 18:30

Egy olyan előadásra invitálunk, ahol az ősi Egyiptom önismereti játékával, a szenttel találkozhatsz. A szenet szó átkelést jelent: átjutást a nehézségeken, a kételyeken, életünk hullámvölgyein. A játék segít abban, hogy más nézőpontból lássunk rá nehézségeink okára, találjuk meg a megfelelő stratégiát, és könnyed lélekkel tanuljunk abból, amit megtapasztalunk.

Az est programja:
1. Előadás: az ősi Egyiptom önismereti játéka, a szenet
2. Játék: próbáld ki magad, hogyan haladsz végig a játéktáblán egy téged foglalkoztató kérdés mentén, nézz szembe utad próbáival, győzelmeivel és tanulságaival!

tovább

FILO-Filmklub: A három félnótás (2009)

2015, április 18 - 16:00
Ebben a szívet melengető, szórakoztató, ugyanakkor komoly kérdéseket is felvető road-movie-ban három indiai mérnökhallgató sorsát követhetjük nyomon. Fahran természetfotós akar lenni, amihez van is tehetsége, ám a család nyomására mégis mérnöknek tanul. A szegény családból származó Rádzsú minden vágya, hogy mérnök legyen, ám túlzottan fél a bukástól és annak minden következményétől. A gondolkodó és együttérző Ráncsót a tanulás szeretete hajtja, imád mindenféle gépezetet.

tovább

I. Budapesti Slam Philosophy viadal – Lásd a világot filozófiai slammel!

2015, április 18 - 14:00
Vajon mi történik, ha a költészet, rap, színház és hétköznapiság határmezsgyéjén mozgó slam műfaját filozófiai témával szembesítjük? Kíváncsi vagy mit gondol egy slammer arról, hogy Ha Te változol, minden változik? Akkor várunk téged is a Főnix Kultúrműhelybe, ahol 2015. április 18-án rendezzük meg az I. Budapesti Slam Philosophyt. A délután folyamán az előzetesen beküldött pályamunkák közül legjobbnak ítélt életfilozófiai ötpercesek mérkőznek meg egymással.

tovább

Döntés és cselekvés: az önismeret útja

2015, április 14 - 18:30

  • Kik és miért küzdenek bennünk és hogyan győzhetünk belső csatáinkban?
  • Miért érzünk néha belső feszültséget döntéseink előtt?
  • „Jó tett helyébe jót várj!” – a Karma törvénye
  • Mit jelent a helyes cselekvés?
  • Hogyan kerülhetjük el a végleteket?
  • Érdemes-e harcolni az igazságosságért?

Ezeknek a kérdéseknek a megválaszolásához segítségül hívjuk India ősi eposzát, a Mahábháratát és kiemelt részét, a Bhagavad Gítát.

Előadók: Kecskés Zsuzsanna, Mezey Eszter

Zenekuckó - Játék a dalok szárnyán

2015, április 12 - 21:39
Témánk: Jöttem karikán, kicsi taligán... – avagy utazzunk földön, vízen, levegőben
Zenei képességeket, mozgást, képzeletet, kifejezőkészséget fejlesztő alkalmak, hangszerekkel kísért nép- és műdalokkal. A Zenekuckóhoz tematikus kézműves-foglalkozás kapcsolódik. A komplex program 10–12 óráig tart. 
Szeretettel vár minden érdeklődő gyermeket, szülőt, nagyszülőt, barátot az Új Akropolisz zenecsoportja.

Titkokat rejtő városfalak – Városnéző séta a régi Pesten

2015, április 12 - 10:00
Bár sokan naponta járunk-kelünk fővárosunkban, néha jobban ismerjük egy-egy külföldi nagyváros nevezetes helyeit, mint saját otthonunkat. Tudod-e például, hogy:

• Aquincumnak előretolt helyőrsége volt a mai belvárosban?
• Mit találtak Pesten a honfoglaló magyarok?
• A Duna melyik oldalán feküdt Pest a középkorban?
• Hol alussza örök álmát Szent Gellért püspök?
• Hol kötött házasságot Szent Erzsébet magyar királylány?
• Hová vonult vissza hétvégi pihenőre Mátyás király?
• Mennyi ideig tartott Rákóczinak átlovagolnia Pesten?
• Ki volt Budapest vőlegénye?

tovább

Az élet mint sakkjátszma?

2015, március 31 - 19:00

Előadás

„Patthelyzetben van”, „lóugrásban halad”, „sakkban tart”... Talán nem véletlen, hogy a népszerű stratégiai játéktól a mindennapokra is kölcsönöztük néhány kifejezést. Miért is lenne másképp, hiszen – akárcsak az élet – a sakkjáték is állandó döntéshelyzetekről, stratégiáról, megoldáskeresésről szól. A sakkjátékos pedig, miközben a táblán gyakorol, valójában az életet értelmezi át.

Az előadás témái:

tovább

Ha Te változol, minden változik! – Gyakorlati filozófiai kurzus útkeresőknek

2015, március 30 - 22:01
Hozd ki magadból a legjobbat, fogj össze másokkal és alakítsd a világot! Ebben segítenek a máig időszerű keleti és nyugati tanítások – olyan bölcsek és hősök példájából merítve, akik az életükkel igazolták saját gondolataik alkalmazhatóságát. Most rajtad a sor, hogy kipróbáld!
Egyiptom: az ember és a kozmosz felépítése március 9., hétfő, 18.30
India: a belső harc március 16., hétfő, 18.30
Krisna: a sors törvényei március 23., hétfő, 18.30

tovább

A nő, istennők leánya

2015, március 30 - 18:30
Az előző héten Aphrodíté és Athéné erejét és nehézségeiket láttuk, ezen a napon Démétért és Hérát ismerhetjük meg magunkban.
A képeken és a hétköznapokról szóló jelenetekben a nő számos arca elevenedik meg. Köszönjük a múlt héten jelenlévő urak spontán utó-nőnapi köszöntőjét! Várjuk ezen a hétfőn is mindkét nem önismeretre és "nőismeretre" vágyó képviselőit.

A fenti címmel és A nő rejtett arcai alcímmel jelent meg Laura Winckler könyve 2014. októberében, az Új Akropolisz Kiadónál.

tovább